Płyty warstwowe jako rozwiązanie dla rolnictwa

produkt
Płyty warstwowe chłodnicze. Charakterystyka
3 lutego 2020

Nowoczesne rolnictwo to nie tylko wydajne i skomputeryzowane maszyny o dużej mocy czy specjalne rozwiązania ułatwiające hodowlę zwierząt, ale również wiele obiektów przystosowanych do pełnienia różnych funkcji gospodarczych. We współczesnym gospodarstwie rolnym są potrzebne zarówno budynki do garażowania specjalistycznego sprzętu, jak i pomieszczenia do przechowywania płodów rolnych – zbóż, warzyw czy owoców. Rolnicy specjalizujący się w produkcji zwierzęcej potrzebują również odpowiednich pomieszczeń do utrzymywania zwierząt. Wszystkie zabudowania muszą gwarantować właściwą powierzchnię i wyposażenie, a także zapewniać dobrą izolację termiczną, konieczną do zapewnienia optymalnych warunków we wnętrzu. Jednym z najlepszych materiałów, jakie mogą być użyte do wykonania ścian lub stropów nowoczesnych zabudowań gospodarczych są płyty warstwowe. Łączą one wytrzymałość na warunki zewnętrzne ze świetnymi parametrami termoizolacyjnymi, a także bardzo korzystną ceną.

Charakterystyka płyt warstwowych

Płyta warstwowa to materiał, który jest zbudowany z dwóch warstw specjalnie wyprofilowanej blachy oraz rdzenia z materiału termoizolacyjnego. Jako okładzina zewnętrzna najczęściej używana jest trapezowa blacha stalowa z powłokami zabezpieczającymi przed korozją oraz wpływem warunków zewnętrznych. Przetłoczenia powierzchni elementów stalowych gwarantują większą sztywność i wytrzymałość na obciążenia mechaniczne. Zewnętrzna warstwa blachy może być chroniona powłoką z cynku, warstwą lakieru nakładanego proszkowo czy powłoką z wybranego tworzywa sztucznego.

Rdzeń płyt warstwowych jest zwykle wykonywany z poliuretanu, który ma dobre właściwości izolacyjne za sprawą sposobu, w jaki jest produkowany. Poliuretan wykorzystywany w płytach warstwowych jest wytwarzany z mieszanki poliolu i izocyjanianu, które są łączone w różnych proporcjach, w zależności od tego, czy chodzi o płyty PUR, czy PIR. Mieszanka jest wzbogacana specjalnymi środkami porotwórczymi. Dodane substancje spieniające sprawiają, że tworzywo znacznie powiększa swoją objętość, a w jego wnętrzu powstają niewielkie, ale liczne przestrzenie wypełnione powietrzem. Sprawia to, że powstały materiał jest znakomitym izolatorem, chroniącym przed zmianą temperatury.

Co ważne przy produkcji rdzenia dodawane są również substancje gwarantujące odporność na wilgoć oraz antyutleniacze zapewniające wytrzymałość na podwyższoną temperaturę. W składzie stosowanej mieszanki są również antypiryny, które sprawiają, że materiał nie ulega łatwemu zapłonowi, a jego tempo palenia się jest bardzo niewielkie.

Wielką zaletą poliuretanu używanego jako rdzeń płyt warstwowych jest również jego niewielka masa, co wynika z tego, że aż 90% objętości stanowi uwięzione w jego wnętrzu powietrze.

Płyty warstwowe w budynkach inwentarskich

Płyty warstwowe są niezastąpionym materiałem do wykonywania ścian, podłóg, stropów i dachów, w zależności od wersji, w jakiej występują. Dzięki niewielkiej masie i dobrym właściwościom wytrzymałościowym mogą być używane do wykonywania ścian w budynkach o sporej wysokości i kubaturze.

Ściany z płyt warstwowych są bardzo często wykorzystywane do budowy popularnych hal stalowych, można z nich jednak korzystać również przy wznoszeniu obiektów o szkielecie żelbetowym oraz częściowo murowanym. Płyta warstwowa to również znakomity materiał do wykonania różnych przegród, np. ścianek działowych.

Płyty warstwowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane przy budowie obiektów niezbędnych do prowadzenia gospodarstwa rolnego. Ze względu na swoje właściwości termoizolacyjne nadają się zarówno na przechowalnie, jak i chłodnie. Specjalne wersje płyt o podwyższonej odporności na wilgoć, powstawanie pleśni czy grzybów mogą być użyte w konstrukcjach do magazynowania w warunkach chłodniczych owoców i warzyw.

Z płyt warstwowych można również bez przeszkód wykonać ściany oraz dach kurnika. Dzięki dobrym właściwościom termicznym znacznie ułatwi to utrzymywanie we wnętrzu optymalnej temperatury i wilgotności i znacznie ograniczy wydatki związane z niezbędnym ogrzewaniem.

Płyty warstwowe świetnie nadają się również na chlewnie i obory. W zależności od grubości rdzenia, a tym samym właściwości termicznych mogą one być używane zarówno przy utrzymywaniu bydła mięsnego, jak i krów mlecznych i cieląt. W tym drugim przypadku konieczne będzie stosowanie płyt o niższym współczynniku przenikania ciepła.

Wielką zaletą stosowania płyt warstwowych jest ich stosunkowo prosta i szybka instalacja. Ściany z płyt warstwowych mogą być wykonane w krótkim czasie, a koszt materiału i robocizny utrzymuje się na niezwykle korzystnym poziomie. Co ważne, tempo robót nie jest uzależnione od warunków atmosferycznych, ponieważ nie wymaga żadnych prac „mokrych”. Znaczenie ma również to, że budynki ze ścianami z płyt warstwowych są niezwykle trwałe i odznaczają się atrakcyjnym wyglądem. Wybierając płyty warstwowe można mieć pewność, że budynek będzie tani w eksploatacji i posłuży użytkownikom przez długi czas.

Sprawdź ofertę